Helmikuuni harjoittelussa

Moikka retikkalaiset!

Helmikuun vaihtuessa maaliskuuhun sain kauan odotetun kandiharkkani Tikkurilan terveysasemalla päätökseen. Harjoittelu opetti paljon, ja tässä postauksessa aionkin kertoa hieman harjoittelustani, sekä oivalluksista, joita harjoittelussa tein 😊

 Harjoittelupaikkani suhteen suunnitelmat ehtivät kertaalleen vaihtua koronan pilatessa aikomukseni tehdä harjoittelu viime vuoden keväänä. Nyt vuoden kauemmin opiskelleena (ja ehkä vähän viisaampanakin) päätin muuttaa alkuperäistä suunnitelmaani tehdä harjoittelu yhdistyksessä ja hakea harjoittelijaksi perusterveydenhuoltoon. Tavoite osoittautui hieman haastavaksi, sillä korona vaikutti monen töihin sekä mahdollisuuteen ottaa harjoittelijaa. Sinnikkyys kuitenkin palkittiin, kun Vantaan kaupungin ravitsemusterapian yksikkö lupautui ottamaan minut ensimmäiseksi kandiharjoittelijakseen.

RTY:n materiaaleja tuli hyödynnettyä harjoittelun aikana useaan otteeseen

Harjoitteluni suoritin Tikkurilan terveysasemalla, jossa työskentelee Vantaan kaupungin ravitsemusterapeutit. Nämä kolme ravitsemusterapeuttia ovat jakaneet työnsä vastuualueittain lapsiin ja nuoriin, työikäisiin sekä vanhuksiin. Kaikki kolme toimivat ohjaajinani ja pääsin seuraamaan kaikkien työpäivää potilasohjauksineen. Pääsin seuraamaan muun muassa painonhallinnan, ärtyvän suolen oireyhtymän ja munuaispotilaan ruokavalio-ohjauksia, hiilihydraattilaskentaa diabetekseen liittyen, syömishäiriöpotilaita, vanhusten painonhallinnan ohjauksia sekä monipuolisesti lasten ohjauksia, jotka käsittelivät allergioita, erikoisruokavalioita sekä valikoivaa syömistä.  

Tämän lisäksi harjoitteluun kuului itsenäistä työtä, tärkeimpänä erilaiset potilasohjeet sekä elintarvikelistaukset potilasohjausten tueksi. Tekemäni työt sisälsivät muun muassa vegaani- ja kasvisruokavalion ohjeen lapsiperheille, ruokavalio-ohjeen närästys- ja refluksipotilaille sekä ohjeen ylipainon omahoitoon. Elintarvikelistauksia tuli tehtyä monivitamiineista, sydänmerkkikriteerit täyttävistä välipaloista ja valmisaterioista, välipalavinkeistä sekä munuaispotilaille sopivista kokolihavalmisteista ja maitovalmisteita korvaavista tuotteista. Lisäksi laskin ruokapäiväkirjoja ja tein ateriasuunnitelmia tavoitellun energiansaannin saavuttamiseksi. Paljon pääsin siis tekemään ja ennen kaikkea oppimaan.

Vaikka alan opiskelijana onkin tietoinen siitä, että ravitsemusterapiaan hakeutuu ihmisiä monista eri lähtökohdista, eivätkä potilaat suinkaan ole vain elämäntapasairauksista kärsiviä tai vanhuksia, tuli potilasjakauma itsellenikin osittain yllätyksenä. Kaikista ruuhkaisin oli lapsista ja nuorista vastaava ravitsemusterapeutti, ja hänen vastaanotollaan pääsinkin seuraamaan todella mielenkiintoisia asiakkaita, joita ohjattiin esimerkiksi suun herkkyyksiin sekä lasten valikoivaan syömiseen liittyen. Tärkeimpiä saamiani oppeja harjoittelusta oli ehdottomasti se, mihin opinnoissa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Harjoittelussa korostui hyvin ne asiat, jotka tulevat päivittäin ja viikoittain vastaan potilastyössä, sekä taas ne opinnoissa esiin tulevat asiat, jotka rakentavat opinnoissa pohjan osaamiselle, mutta joita ei päivittäisessä työssä tarvita. Itselleni tärkeänä oppina korostui se, ettei käytännön työssä tarvitse jokaista pientä solutason yksityiskohtaa muistaa ulkoa. Ymmärrys ongelmien moninaisuudesta sekä taito kohdata ihmisiä on paljon tärkeämpää kuin ulkomuistista tulevat reseptorivaikuttajat ja transkriptiotekijät!

Mikäli harjoittelustani heräsi jotakin kysyttävää, laita rohkeasti viestiä esimerkiksi Retikan Instagramissa tai nettisivuilta löytyvien yhteystietojen kautta!

Kivaa ja ennen kaikkea turvallista kevättä kaikille!

Terkuin Siru, hallituksen varapuheenjohtaja-sihteeri

Yhteistyökumppanimme Verman

Verman on yksi Retikan vuoden 2021 yhteistyökumppaneista. Mutta mikä on Verman? Miten yritys sai alkunsa? Mitä Verman tekee? (Vinkki: tunnet Vermanin tuotteita aivan varmasti 😉) Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen tästä vieraskynä-postauksesta. Lue myös Vermanilaisten kokemuksista ja siitä, mitkä asiat he kokivat opinnoissaan hyödyllisimmiksi.

Verman on vuonna 1987 perustettu suomalainen perheyritys

Tarjoamme korkealaatuisia tuotteita terveyden edistämiseen ja hyvinvointiin. Innovoimme ja kehitämme tuotteitamme kotimaisella osaamisella. Tuotekehityksemme ja -suunnittelumme pohjautuu suomalaisiin ravitsemussuosituksiin, tutkittuun tietoon ja talon sisäiseen laajaan osaamiseemme. Lisäksi teemme yhteistyötä eri alojen ammattilaisten kanssa, joilta saamme parhaan tiedon ja näkemyksen tuotekehityksemme tueksi. Nämä yhdistettynä korkeisiin laatukriteereihin takaavat korkealaatuiset tuotteet apteekkien hyllyille.

Kaikki alkoi laktoosi-intoleranssista

Yhtiön perustaja Seppo Vertanen näki yli 30 vuotta sitten, että ihmisten kiinnostus itsehoitoon kasvoi jatkuvasti ja itsehoitotuotteille oli tarve, johon markkinoilla ei oltu vielä vastattu. Tuolloin jo pitkään lääketeollisuuden johtotehtävissä toimineena hän tunsi varsin yleisen kiusallisen ongelman, maitotuotteitten nauttimista seuraavan vatsavaivan, laktoosi-intoleranssin. Puolisonsa Laila Vertasen tukemana hän päätti jättää uransa palkkajohtajana ja perustaa lääkealan yrityksen Verman Oy Ab:n. Tuotekehitystyön tuloksena vuonna 1990 Verman toi apteekkeihin Lactrase-kapselit ja perheyrityksen kasvutarina oli alkanut.

Kasvun reseptinä laatu, tutkimus ja yhteistyö

Vermanin alkutaipaleella markkinoille tuotiin uusia tuotteita muutaman vuoden välein. Yhteistyö lääkäreiden, hoitajien ja apteekkihenkilökunnan kanssa oli tärkeä osa toimintaa alusta alkaen. Useat tuotteet saivat alkunsa tutkimusyhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, kuten hyvänmakuiset ja helppokäyttöiset Minisun D-vitamiinivalmisteet. Nykyään Minisun-tuotteet tunnetaan lähes jokaisessa suomalaisessa perheessä. 

Vuonna 2012 Verman vastaanotti Suomen Yrittäjien Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon. Palkitsemisen perusteena olivat tasainen kasvu, kokonaisten tuoteperheiden rakentaminen sekä erinomaisesti onnistunut sukupolvenvaihdos.

Kasvu jatkuu ja kansainvälistyy

Verman on alusta asti toiminut Pohjoismaissa ja kansainvälistynyt vuosien saatossa yhä laajemmin. Jo yrityksen alkutaipaleella perustettiin Ruotsin markkinoille Biolac AB. Uuden vuosituhannen käynnistyttyä Verman laajensi toimintansa Norjaan, Viroon ja Venäjälle.

Ensimmäinen yritysosto, Suomen Bioteekki, tehtiin vuonna 2012. Myöhemmin Verman on ostanut tanskalaisen perheyrityksen Biosymin sekä suomalaisyrityksen Nordic by Nature, jonka tuotteita on myynnissä vain verkkokaupassa.

Tänä päivänä Vermanin tuotevalikoimaan kuuluu reseptilääkkeitä, itsehoitolääkkeitä, ravintolisiä, haavanhoitotuotteita sekä terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita – tuotteita, jotka tunnemme paremmin nimillä Lactrase, Minisun, Rela, Heinix, Kestox, Sorbact, Melarest, Bethover ja Foliver.

Vermanilaisten kertomaa

Nimi: Elisa Särkilahti

Koulutus: Farmaseutti ja Elintarviketieteiden maisteri (ravitsemustiede)

Työnimike: Tuotekehityspäällikkö

Valmistuin viime kesänä elintarviketieteiden maisteriksi pääaineenani ravitsemustiede. Sitä ennen olen valmistunut farmaseutiksi ja suorittanut elintarviketieteiden kandiopinnot. Viihdyin siis Viikin kampuksella useamman vuoden. Vaikka opiskelu mukavaa olikin, on vihdoin palkitsevaa päästä kiinni työelämään. 

Aloitin Vermanilla tammikuussa tuotekehityspäällikkönä. Muutaman kuukauden aikana olen oppinut paljon! Työnkuvaani kuuluu mm. uusien ja olemassa olevien valmisteiden koostumuksen suunnittelu ja tarkistaminen, pakkaustekstien valmistelu, erilaisten tuotetekstien ideoiminen ja tarkistaminen sekä kuluttajakyselyihin vastaaminen. Työ vaatii laajaa ymmärrystä mm. ajankohtaisista trendeistä, kuluttajakäyttäytymisestä ja ravitsemussuosituksista. Tuotekehityksen päätökset ja ratkaisut on tärkeä perustaa tieteelliseen näyttöön, mutta on hyvä huomioida, että uusia tutkimuksia tehdään jatkuvasti. On siis tärkeää tarkastella asioita kokonaisuuksina ja mahdollisimman avoimin mielin. Se mahdollistaa myös täysin uusien tuoteideoiden syntymisen!

Vaikka olenkin aloittanut työt koronan keskellä, kaikkien työskennellessä etänä, minut on otettu hyvin mukaan työporukkaan. Vermanin yksi parhaista puolista on mukavat ja tsemppaavat työkaverit. Hankalienkaan työtehtävien kanssa ei tarvitse pähkäillä yksin, vaan apua on aina tarvittaessa saatavilla. Lisäksi on kiva huomata, että myös muihin kuin omiin tiimiläisiin voi olla yhteydessä matalallakin kynnyksellä. Työviikkoni sisältävät paljon palavereja ja keskustelua muiden kanssa, joten etätyöistä huolimatta työpäiviä ei tarvitse viettää yksin.

Opiskeluajoista on jäänyt minulle paljon käteen. Erityisen hyödyllisiä asioita tämänhetkisen työni kannalta ovat mm. elintarvikelainsäädännön tuntemus ja kyky tulkita tieteellisiä tekstejä. Seuraan aktiivisesti ajankohtaista ravitsemustutkimusta ja -keskustelua, sekä terveysalan trendejä. Esimerkiksi erilaisten blogien ja podcastien seuraamisesta on iso etu, jos haluaa pysytellä kärryillä ajankohtaisissa keskusteluissa. 😊

Nimi: Elina Niemeläinen

Koulutus: Farmaseutti ja Filosofian maisteri (molekyylibiologia)

Työnimike: Tuotekehityskoordinaattori

Aloitin vuoden 2020 alussa Vermanilla suorittamalla kolmen kuukauden harjoittelun laatutiimissä. Onnekkaan ajoituksen ja sattuman kautta sain jatkaa työskentelyä Vermanilla harjoittelun jälkeen tuotekehityksen puolella, ja sillä tiellä olen edelleen. Tuotekehitys- ja laatuhommissa pääsee näkemään monipuolisesti uusien tuotteiden elinkaarta niiden kehityksestä myymälähyllylle asti. Työssäni on tärkeä seurata terveysalan trendejä ja uusia tuulia ravintolisien keskuudessa. Erilaisten viranomaisvaatimusten sekä -säännösten tunteminen ja niiden noudattaminen on oleellista. Palavereissa istuminen sekä enemmän ja vähemmän intensiivinen sähköpostiviestittely ovat suuri osa työarkeani. Sähköpostimasokistina tällainen työ sopii itselleni erittäin hyvin. Erityisesti näin korona-aikana monipuoliset työtehtävät ja mahtavat työkaverit piristävät etäarkea. 😊

Itse koen että olen saanut erityisesti opiskeluaikojen järjestökokemuksista hyviä eväitä ja oppeja niin ryhmätyöskentelyyn kuin muihinkin itselleni kuuluviin työtehtäviin. On hyvä muistaa, että kaikkea ei tarvitse valmiiksi osata, kunhan on halukas oppimaan ja kokeilemaan uutta.

Toivottelen tsemppiä ja aurinkoista kevättä kaikille!

Miksi ravitsemustieteen opiskelu kannattaa?

Hei hakemista pohtiva tai tuleva hakija! Tämän vuoden yhteishaku on juuri alkamassa, ja alavalintaasi helpottaakseni päätin kysellä nykyisiltä ravitsemustieteen opiskelijoilta, miksi valita ravitsemustiede opiskelualaksi.

Aluksi pieni tietopläjäys opinnoistamme Itä-Suomen yliopistossa Kuopion kampuksella. Kandivaiheessa opintoihin kuuluu paljon pakollisia soveltavia luonnontieteiden opintoja kuten fysiologiaa ja anatomiaa, kemiaa, mikrobiologiaa sekä itse ravitsemus- ja elintarviketieteisiin keskittyviä opintoja. Lisäksi kandiopintoihin kuuluu noin 30 opintopistettä vapaavalintaisia opintoja, joihin voi valita esimerkiksi terveysliikunnan tai opiskelijavaihdossa suoritettavien opintojen moduulin. Kaikki ravitsemustieteen kandiopinnot suorittaneet valmistuvat terveystieteiden kandeiksi ja maisteriopintojen jälkeen terveystieteiden maistereiksi.  Suurin osa valitsee maisterivaiheessa ravitsemusterapiamoduulit, joiden suorittaneista tulee valmistuttuaan myös laillistettuja ravitsemusterapeutteja. Ravitsemusterapiaopintojen sijaan opinnoissa voi kuitenkin erikoistua esimerkiksi elintarviketieteisiin tai koostaa opintonsa juuri omia tavoitteitaan parhaiten palveleviksi valitsemalla esimerkiksi psykologian, urheiluravitsemuksen, kauppatieteiden tai gerontologian opintoja.

Nyt itse asiaan eli miksi me ravitsemustieteen opiskelijat olemme päätyneet tänne, ja miksi sinunkin kannattaisi harkita tänne hakemista. Ensinnäkin ruoka ja ravitsemus koskettaa meitä kaikkia joka päivä, joten ravitsemustieteen osaajana pääset vaikuttamaan todella ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Ravitsemustiede yhdistää myös useita erilaisia tieteenaloja kuten biologiaa, kemiaa ja psykologiaa, ja onkin monipuolinen tieteenala. Monipuolinen ala tarkoittaa tietysti myös monipuolisia työllistymismahdollisuuksia esimerkiksi ravitsemusterapeuttina terveydenhuollossa, asiantuntijatehtävissä järjestöissä, elintarvike- tai lääketeollisuudessa, yrittäjänä, tutkijana jne. Lisäksi ravitsemustiede on tieteenalana jatkuvasti kehittyvä, sopivan haastava ja varmasti aina ajankohtainen keskustelunaihe, johon liittyviä otsikoita näkyy mediassa jatkuvasti.

Etenkin ravitsemusterapian opiskelijat ja tulevat ravitsemusterapeutit kertoivat alan parhaiksi puoliksi myös mahdollisuuden auttaa ja kohdata erilaisia ihmisiä. Ravitsemuksella on suuri merkitys myös urheilijoiden ja liikkujien suorituskykyyn, joten ala on nappivalinta myös, jos urheilu ja liikunta ovat sinulle tärkeitä ja haluaisit ehkäpä jopa työskennellä urheilun parissa. Pienet noin kolmenkymmenen opiskelijan vuosikurssit mahdollistavat myös mukavan tiiviin opiskeluyhteisön ja helpon tutustumisen myös muiden vuosikurssien opiskelijoihin. Lisäksi nykyiset opiskelijat pitävät ravitsemustieteen opetusta laadukkaana, ja opetushenkilökuntaa helposti lähestyttävänä. Bonuksena mainitaan myös retikoiden eli meidän ravitsemustieteen opiskelijoiden rakkaus ruokaan, joka näkyy esimerkiksi järjestämiemme tapahtumien notkuvina herkkupöytinä.

Yksi lempparipaikoistani Kuopiossa. Kuvasta voit bongata myös Kuopion ehkä tunnetuimman maamerkin eli Puijon tornin.

Mikäli yllä mainitut asiat kuulostavat yhtään sinun jutultasi kannustan rohkeasti hakemaan ravitsemustieteen opiskelijaksi Kuopioon. Toivotan myös kovasti tsemppiä kaikille hakijoille kevään haku- ja pääsykoerumbaan! Ehkäpä näemme jo tulevana syksynä! 😊

Terveisin

Sofia, Retikan edunvalvontavastaava

Talvipuuhaa Kuopiossa

Kaunista talvipäivää meikäläiseltä eli rahastonhoitaja Matildalta kaikille!

Aurinkoiset talvipäivät ovat hellineet meitä täällä Kuopiossa ja toivottavasti hellivät jatkossakin, joten päätin kirjoittaa erilaisista talvisista liikkumismahdollisuuksista tänne blogiin! Kuopio on tunnetusti talviurheilun aarreaitta, ja itsekin etelän tyttönä olen päässyt aivan uudella tavalla kiinni talviurheiluun ja ulkoiluun.

Luistelu

Talvinen aktiviteetti, johon olen itsekin hurahtanut, on luistelu. Kuopiossa on todella oivat mahdollisuudet pelata jääkiekkoa, retkiluistella tai käydä ihan vaan luistelemassa. Monien koulujen kenttiä aurataan ja huolletaan, joten kannattaa käydä tsekkaamassa lähikoulun kenttä.

Satamasta lähtee kilometreittäin luistelureittejä luonnonjäällä. En keksi parempaa tapaa viettää aurinkoista talvipäivää, kuin pakata luistimet mukaan ja lähteä luistelemaan Kallavedelle. Tällä hetkellä satamasta lähtevät 1, 2, 4 ja 5,5 kilometrin luistelulenkit ja ilmeisesti myös pidempiä ratoja pyritään aukaisemaan sään mukaan. Sataman edustalla sijaitsevalla pienellä Vasikkasaarella on myös nuotiopaikka, joten voit vaikka ottaa omat eväät mukaan ja pitää grillaustauon!

Tänä talvena on tullut käytyä myös Lippumäen tekojääkentällä (Rauhalahdentie 66) treenaamassa hieman jääkiekkoa. Kenttä sijaitsee hieman kauempana, mutta esimerkiksi autollisille se on erittäin hyvä luistelupaikka. Kenttää huolletaan ja jäädytetään päivittäin eli jää on erittäin hyvässä kunnossa, lisäksi kentän viereisiin pukukoppeihin pääsee vaihtamaan luistimet jalkaan lämpimässä. Kenttä on myös todella iso ja omina käyntikertoinani siellä ei ole ollut ruuhkaa. Lippumäen tekojääkenttä eli “Lipari” onkin hyvä hyvä paikka käydä treenaamassa taitoluistelua tai vaikkapa jääkiekkoa. Kentän käyttö- ja huoltoajat voi tarkistaa täältä.

Hiihto

Itse olen hiihtänyt viimeksi alakoulussa, mutta Kuopion huikeiden hiihtomahdollisuuksien takia en vain voinut jättää hiihtämistä mainitsematta! Kyselin hyvistä hiihtoladuista muilta hallituslaisilta ja sain seuraavanlaisia vinkkejä:

Aloittelijoille sopivia tasaisen maaston latuja löytyy helposti: Järven jäällä ei ole sen kummemmin mäkiä. Esimerkiksi Valkeisen ladut ovat helppoja ja tasaisia, yksi kierros on noin 1,5 km. Puijolta löytyy eri tasoisia latuja kilometrikaupalla. Siellä toki on enemmän korkeuseroja kuin järven jäällä, mutta latuja on silti helpoista haastaviin. Myös Pirtin suunnalla on paljon tasaista latua, mutta haastetta kaipaavat pääsevät helposti myös Jynkänvuoren haastaville ja raskaille laduille. Kuopion alueella on oma latukarttansa, josta löydät latujen pituudet, vaikeustason ja mahdolliset hiihtotyylit. Latukartan löydät täältä.

Näkymiä Valkeiselta.

Patikointi

Patikointi ja metsäkävelyt mielletään usein kesäpuuhaksi, mutta luonnosta voi nauttia näin talvellakin yhtä lailla kävellen. Talvella avautuvat aivan uudenlaiset maisemat ja tunnelmat. Talvella myös nuotiolla paistetut letut tai makkara ja kuuma mehu termospullosta lämmittävät aivan eri tavalla. Yliopistoa lähinnä olevat henkilökohtaisesti hyväksi todettuja ulkoilualueita ja metsäpolkuja löytyy ainakin Puijolta ja Neulamäestä. Esimerkiksi Neulamäkeen on yliopistolta kävelymatka ja sieltä löytyy luontopolkujen lisäksi näköalatorni. Ja molemmissa tottakai maisemat ovat huikeat! Kuopion kaupungin sivuilla on listattuna sekä retkeilyreittejä että luontopolkuja. Sivuilta löytyy myös alueiden reittikarttoja (katso sivuston vasemmasta laidasta avautuvat vaihtoehdot).

Teetä termarista Neulamäen luontopolun maisemissa.

Edellämainittujen lisäksi Kuopiossa on myös hyvät mahdollisuudet niin lumikenkäilyyn, avantouintiin tai pulkkamäen laskuun! Vain mielikuvitus on rajana.

Aurinkoista ja valoisaa kevättalvea!

-Matilda

Ps. Mitä te siellä ruudun toisella puolella tykkäätte tehdä raikkaina talvipäivinä?